Jaarstukken 2020
portal

8. Bouwen en wonen (VHROSV)

8.3 Wonen en bouwen

Tot dit taakveld horen gebieds- en locatieontwikkeling, woningbouw, woningverbetering en -renovatie, woonruimteverdeling en -vergunningen, de omgevingsvergunning (leges), bouwtoezicht en de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG). Bij ontwikkelingen in de leefomgeving moet de gemeente steeds afwegen hoe zij de beperkte ruimte wil laten benutten om een aantrekkelijke groene en duurzame woongemeente te kunnen blijven. In de Omgevingsvisie geeft de gemeente aan hoe zij de gewenste en benodigde functies op het gebied van wonen, werken en vrije tijd een plek wil geven. De uitdaging voor de gemeente, en de woningmarktregio, is te sturen op een woningvoorraad met toekomstwaarde, die aansluit op de woonbehoeftes van inwoners op de lange termijn. Ook de betaalbaarheid en stijgende woonlasten vragen aandacht van alle betrokken partijen.

Wat hebben wij daarvoor gedaan?

Er zijn in 2020 bij veel gebieds- en locatieontwikkelingen stappen gezet. Op een aantal locaties is de bouw in 2020 gestart (Rijnlandlaan, Het Huis, Buitenhof, Park070), er zijn bestemmingsplannen vastgesteld en verklaringen van geen bedenking afgegeven voor locaties in o.a. Damcentrum, Kleinplaspoel polder en Vliethaven. Ondanks de coronacrisis zet de economische groei in de wereld van vastgoed (-ontwikkeling) verder door. Dit heeft onder andere geresulteerd in meer vergunningsaanvragen en initiatieven van derden.
De Taskforce sociale woningbouw (gemeente met de corporaties) heeft bijgedragen in het creëren van inzicht en overzicht in de lopende projecten en initiatieven en inzicht in elkaars werkwijze. Daardoor kan er in onderling overleg tussen gemeente en corporaties gerichter gestuurd worden op ontwikkelingen en het organiseren van betrokkenheid van corporaties bij die ontwikkelingen.

Speerpunt

Omschrijving

Status

Sociale woningbouw stimuleren

Bij nieuwe initiatieven tot woningbouw geldt een aandeel sociale huurwoningen van 30% als uitgangspunt.

Toelichting per speerpunt

Sociale woningbouw stimuleren

De gemeenteraad heeft op 8 juli 2020 de Verordening sociale en middeldure woningbouw vastgesteld die voorschrijft dat in ieder nieuwbouwproject minimaal 30% sociale huurwoningen en 20% middeldure huur- of koopwoningen moeten worden gerealiseerd. Op de woningbouwlocatie Rijnlandlaan worden 48 sociale huurwoningen door Vidomes gebouwd. De woningbouwlocaties de Star en Overgoo en particuliere initiatieven met sociale huurwoningen zijn in ontwikkeling. In de komende tien jaar worden minimaal 750 sociale huurwoningen bijgebouwd. Gelet op de toename van woningbouwinitiatieven en de regelgeving in de verordening verwacht het college dat deze doelstelling wordt gehaald.

Verbonden partij(en)

Veiligheidsregio Haaglanden (VRH)

Doelstelling

De activiteiten van de VRH zijn gericht op het vergroten van de veiligheid van de bevolking en bezoekers van de regio Haaglanden. De VRH heeft tot taak de brandweerzorg en organisatie van rampenbestrijding en crisisbeheersing in de regio goed te organiseren. Dit gebeurt in opdracht van de aangesloten gemeenten.

Ontwikkelingen

Op basis van het meerjarenbeleidsplan 2020-2025 van Brandweer Haaglanden ligt de focus op stedenbouwkundige verdichting en energietransitie. Nieuwe en andere risico's ontstaan door dichte bebouwing, waaronder hoge en ondergrondse gebouwen en gebouwen met veel verschillende gestapelde functies. Daarnaast is sprake van verdichting door toename van het aantal voertuigbewegingen. De energietransitie kenmerkt zich op de korte termijn door veel technologische ontwikkelingen die elkaar in hoog tempo opvolgen. De focus op de inzet van brandveilig gedrag blijft onverminderd maar is meer specifiek gericht op de doelgroepen jongeren, ouderen en verminderd zelfredzamen.

Wat heeft het gekost?

Wonen en bouwen

Primitieve
begroting
2020

Begrotings-
wijzigingen
2020

Begroting
na wijziging
2020

Realisatie
2020

Verschil
2020

Lasten

3.602

-160

3.441

2.952

489

Baten

3.331

-1.774

1.557

1.814

257

Saldo van lasten en baten

-270

-1.614

-1.884

-1.138

746

Bedragen x € 1.000

De baten betreffen legesopbrengsten (voor o.a. omgevingsvergunningen), verhaal kosten bestuursdwang en basisregistraties. De lasten hangen hiermee samen.

Deze pagina is gebouwd op 06/08/2021 07:47:42 met de export van 06/03/2021 21:20:39