Jaarstukken 2020
portal

3. Economie

3.1 Economische ontwikkeling

De gemeente streeft ernaar een economisch vitale gemeente te zijn en te blijven. Hiertoe voert de gemeente binnen dit taakveld algemeen beleid ter versterking van de economische bedrijvigheid. Zo staat de Economische Agenda aan de basis van een sterkere lokale economie, betere dienstverlening aan ondernemers en een herkenbaar economisch profiel. Het gaat binnen dit taakveld om de uitvoering van de economische agenda, voortzetting van het project Huygenskwartier Voorburg en de inzet voor Leidschendam Centrum.
Er zijn enkele ontwikkelingen die naar verwachting grote invloed hebben op de lokale economie. In de Economische agenda zijn deze als volgt geformuleerd:

  • het belang van voorzieningen en goede kwaliteit van de leefomgeving worden steeds groter in een consumerende gemeente
  • functies komen steeds meer samen in het centrum van een dorp of stad; dit worden de ontmoetingsplekken
  • klantbehoeften variëren per levensfase en de veranderende demografie (meer 65-plussers, meer alleenstaanden, meer diversiteit) biedt kansen voor nieuwe producten en dienstverlening
  • productie-en consumptieprocessen veranderen door technologische ontwikkelingen. Er is een nieuwe maakindustrie ontstaan en digitale platforms vergroten de mogelijkheden om samen te werken, kennis uit te wisselen of producten te delen.

Deze ontwikkelingen vormen de basis voor de speerpunten en activiteiten onder het hele programma Economie en hebben verbanden met onder andere het sociaal domein, veiligheid, en bouwen en wonen.

Wat hebben wij daarvoor gedaan?

2020 stond voor een groot deel in het teken van de coronacrisis. Deze crisis heeft ook impact gehad op de acties binnen het taakveld economie. Een deel van de activiteiten stond in het teken van het beperken van de gevolgen van de corona-crisis:

  • uitvoering geven aan het steunpakket voor lokale ondernemers waaronder het corona initiatievenfonds voor het stimuleren van initiatieven van lokale ondernemers;
  • het aanpassen van de tarieven van de reclamebelasting om de ondernemers in 2020 financieel te ontlasten;  
  • het faciliteren van ruimere terrassen en het anticiperen op winterterrassen;
  • de inzet van accountmanagement bedrijven en centrummanagement specifiek gericht op de gevolgen van de coronacrisis;
  • het faciliteren van het in goede banen leiden van de consumenten in de winkelcentra;
  • het in het leven roepen van een tijdelijke denktank economie waarbij wensen en ideeën zijn opgehaald en ‘lessons learned' zijn gedeeld;
  • Medewerking verlenen aan verschillende ondernemersinitiatieven om tijdens Corona in aangepaste vorm producten en diensten aan te kunnen blijven bieden.

Er zijn gerichte acties uitgevoerd om het vestigingsklimaat voor ondernemers in de gemeente te versterken en werkgelegenheidsgroei te stimuleren. Dit is gedaan door in te zetten op voldoende ruimte voor bedrijvigheid in diverse herontwikkelingsprojecten, ondernemers te faciliteren via accountmanagement en centrummanagement en de samenwerking tussen onderwijs & bedrijfsleven via het platform Economie, Onderwijs en Arbeidsmarkt verder te versterken door gerichte acties op te zetten en uit te voeren.

Om een duurzame retailsamenwerking in Leidschendam-Voorburg te realiseren, hebben gemeente, ondernemers en onderwijs een samenwerkingsverband opgezet. Retailers worden geholpen om vernieuwender, adaptiever en gezonder te worden. Daarnaast dragen zij bij aan aantrekkelijk en relevant onderwijs dat aansluit bij de laatste ontwikkelingen en de vraag vanuit de retailarbeidsmarkt. Doel is dat de vier winkelgebieden toekomstbestendig worden door levendig en aantrekkelijk te blijven voor klanten. Deze publiek private samenwerking is in 2020 verder uitgewerkt, er zijn financiële middelen door het Rijk en de MRDH toegekend en er zijn reeds een aantal activiteiten in de verschillende winkelgebieden opgestart. Deze Retail Innovatie & Experience Campus zal in 2021 formeel van start gegaan.

In het laatste kwartaal van 2020 is tevens een evaluatie uitgevoerd van de economische agenda 2017-2020. Deze evaluatie zal worden aangevuld met de resultaten uit het landelijke onderzoek MKB-vriendelijkste gemeente (december 2020/januari 2021) en in het eerste kwartaal van 2021 ter informatie naar de raad worden gestuurd.

Met de opzet en uitrol van de promotiecampagne 'Laat je verrassen' wordt invulling gegeven aan de promotie van ons recreatief en toeristisch aanbod. Vanwege de coronacrisis is deze campagne kleinschalig van start gegaan.

Er is ingezet op het versterken van de regionale samenwerking op gebied van bedrijventerreinen door deelneming in Businesspark Haaglanden.

Speerpunt

Omschrijving

Status

Retailinnovatie

Stimuleren van innovaties en toekomstige skills van ondernemers in de retailsector.

Toelichting per speerpunt

Retailinnovatie

In december ligt het plan van aanpak met de uitwerking van de publiek private samenwerking ter besluitvorming in de stuurgroep. De retailcampus is formeel gestart in januari 2021.

Verbonden partij(en)

Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH)

Doelstelling

In deze vrijwillige gemeenschappelijke regeling, werken 23 gemeenten samen aan een duurzame en internationaal concurrerende regio. Een grootstedelijk gebied met een aantrekkelijk landschap en een infrastructureel netwerk dat woonkernen, werklocaties en voorzieningen verbindt. Vanuit twee kerntaken - verkeer & vervoer en economisch vestigingsklimaat - werken de gemeenten in de metropoolregio aan vier thema’s: vernieuwen verbindingen, vernieuwen economie, vernieuwen energie en vernieuwen stad en omgeving.

Ontwikkelingen

Taakveld 2.1. Verkeer en vervoer
Via de MRDH is bij het Rijk voor een aantal verkeersveiligheidsprojecten subsidie toegekend. Daarnaast is er nieuw regionaal verkeersveiligheidsbeleid vastgesteld.

Taakveld 2.5 Openbaar vervoer
In het jaar 2020 heeft vooral de financiële gevolgen van de corona crisis voor het openbaar vervoer centraal gestaan. Samen met het Rijk en de ov-bedrijven is hiervoor een oplossing gevonden. Bij de MIRT onderhandelingen zijn financiële middelen toegekend voor onderzoek naar de HOV-verbinding Binckhorst.

Taakveld 3.1. Economische ontwikkeling
In 2020 is in MRDH verband gewerkt aan diverse opgaven rondom economische structuurversterking. Het gaat dan onder meer om de thema’s ruimte om te werken, innovatie, aansluiting onderwijs en arbeidsmarkt en vrijetijdseconomie. Vanuit de bijdrageregeling in het kader van het programma Sterker uit de crisis heeft de gemeente een bijdrage gekregen van € 60.000 ten behoeve van de ontwikkeling van de publiek private samenwerking op het gebied van retail, de zogenaamde retail innovatie & experience campus.

Wat heeft het gekost?

Economische ontwikkeling

Primitieve
begroting
2020

Begrotings-
wijzigingen
2020

Begroting
na wijziging
2020

Realisatie
2020

Verschil
2020

Lasten

725

162

887

825

62

Baten

0

0

0

20

20

Saldo van lasten en baten

-725

-162

-887

-805

82

Bedragen x € 1.000

De lasten hebben onder andere te maken met de uitvoering van de economische agenda, de aanpak Huygenskwartier en het versterken van de winkelgebieden.

Deze pagina is gebouwd op 06/08/2021 07:47:42 met de export van 06/03/2021 21:20:39