Jaarstukken 2020
portal

7. Volksgezondheid en milieu

7.4 Milieubeheer

Tot dit taakveld behoren gemeentelijke taken ter bescherming van het milieu waaronder bodem, geluid- en luchtkwaliteit, verduurzaming, energie en ongediertebestrijding. Een deel van de wettelijke taken op deze gebieden is ondergebracht bij de Omgevingsdienst Haaglanden (ODH).
Gemeenten hebben afgesproken een forse bijdrage te leveren aan het beperken van de gevolgen van de klimaatverandering. Op weg naar een CO2-neutrale gemeente in 2050 is het streven om in 2020 de tussendoelstelling 20% CO2 en energiereductie en 20% duurzame energie te bereiken ten opzichte van 2007.

Wat hebben wij daarvoor gedaan?

Met 23 gemeenten werkt de gemeente aan de energiestrategie voor de regio. De medio 2020 vastgestelde concept RES (Regionale Energie Strategie) wordt verder uitgewerkt tot een RES 1.0. Om de lokale richting voor elektriciteit en warmte te bepalen wordt de lokale energiestrategie opgesteld. Hiervoor zijn onderzoeken uitgevoerd naar de ondergrondse ruimte voor warmtenetten en de potentie van de verschillende energiebronnen. De uitwerking van de wijkvolgorde en Warmtetransitievisie is in volle gang en loopt door tot Q2 2021. Een inventarisatie van geschikte grote daken voor zonne-energie in de gemeente is opgestart. De routekaart voor het gemeentelijk vastgoed is in concept gereed en geeft inzicht in de mogelijkheden om met het eigen vastgoed stappen te zetten om bij te dragen aan CO2-neutrale gemeente in 2050.

Speerpunt

Omschrijving

Status

Lokale energiestrategie uitwerken

In samenhang met de Regionale Energiestrategie MRDH en de Omgevingsvisie wordt de lokale energiestrategie uitgewerkt in een aanpak per wijk.

Toelichting per speerpunt

Lokale energiestrategie uitwerken

In 2020 is de concept RES (Regionale Energie Strategie) in het college en de raad besproken en is een wensen en bedenkingen reactie daarop aan de stuurgroep Energiestrategie regio Rotterdam-Den Haag gestuurd. Ook heeft de raad voor de zomer de uitgangspunten voor de LES (Lokale Energie Strategie) vastgesteld. Deze uitgangspunten vormen de basis voor de op te stellen LES, die in 2021 aan de raad wordt voorgelegd. De participatie is onder meer vormgegeven door een enquête onder inwoners, periodieke overleggen met woningcorporaties, Stedin, MKB en Bouwend Nederland en burgerinitiatieven zoals Energy Common en stichting Duurzaam LV. Via diverse netwerken probeert de gemeente zoveel mogelijk inwoners te bereiken. Conform afspraak met de raad zijn bij de begrotingsbehandeling 2021-2024 financiële voorstellen gedaan ten behoeve van de energietransitie in de komende jaren. Eind 2020 zijn de stimuleringsmaatregelen (subsidieregeling isolatie en groene daken en de rentekorting op lening bij nationaal fonds) geëvalueerd en ter informatie naar de gemeenteraad verzonden.

Verbonden partij(en)

Omgevingsdienst Haaglanden (ODH)

Doelstelling

Omgevingsdienst Haaglanden verzorgt voor de gemeente wettelijke taken op het gebied van milieuvergunningverlening, toezicht (op bodem en op zwaardere/ complexere milieu-inrichtingen) en handhaving. Het college blijft voor deze taken het bevoegd gezag.

Ontwikkelingen

In 2020 werkte de ODH volledig zaakgericht en de uitvoeringstaken werden ondersteund door geautomatiseerde processen om te kunnen voldoen aan de afgesproken rapportageverplichtingen. In de voortgangsrapportages (juni en september) en het jaarrapport rapporteert de ODH over daadwerkelijk uitgevoerde werkzaamheden.
De besteding is mede afhankelijk van een aantal externe factoren, waaronder het aantal daadwerkelijk ontvangen aanvragen en meldingen en het aantal geconstateerde handelingen waarop moest worden toegezien of moest worden gehandhaafd.
Financiering van de taakuitvoering door de ODH vindt plaats op basis van output, dat wil zeggen aan de hand van de per opdrachtgever te leveren producten en diensten. De deelnemersbijdrage is op basis van voorcalculatie vastgesteld. De verantwoording vindt zowel collectief als per deelnemer plaats op basis van nacalculatie.

Het jaar 2020 is qua taakuitvoering voor de gemeente Leidschendam-Voorburg een relatief druk jaar geweest. Het totaal aantal uitgevoerde zaken binnen het programma Toetsing & Vergunningverlening ligt weliswaar rond de werkplanraming, de urenrealisatie ligt daarboven. Het totaal aantal uitgevoerde zaken binnen het programma Toezicht & Handhaving ligt onder de werkplanraming, maar ook de tijdsbesteding is iets hoger geweest dan verwacht. Dit is onder andere het gevolg van de aangepaste manier van werken tijdens de coronacrisis.

Wat heeft het gekost?

Milieubeheer

Primitieve
begroting
2020

Begrotings-
wijzigingen
2020

Begroting
na wijziging
2020

Realisatie
2020

Verschil
2020

Lasten

2.489

464

2.953

2.793

160

Baten

22

130

152

314

162

Saldo van lasten en baten

-2.468

-334

-2.802

-2.479

322

Bedragen x € 1.000

De lasten hangen samen met de uitvoering van de duurzaamheidsagenda, waaronder de subsidieregeling voor duurzame maatregelen, klimaatbeleid, bodemonderzoek en -sanering, en de bijdrage aan de ODH.

De baten hebben betrekking op ontvangen subsidies voor het project saneren van spoorweglawaai aan de Laan van Nieuw Oosteinde.

Deze pagina is gebouwd op 06/08/2021 07:47:42 met de export van 06/03/2021 21:20:39