Jaarstukken 2020
portal

4. Onderwijs

4.3 Onderwijsbeleid en leerlingzaken

Tot dit taakveld behoren leerlingenvervoer, voor- en vroegschoolse educatie, onderwijsachterstandenbeleid, het faciliteren van passend onderwijs en het uitvoeren van volwasseneneducatie. Ook wordt er ingezet op het stimuleren van schooldeelname door leerplicht en het voorkomen van vroegtijdig schoolverlaten.

Wat hebben wij daarvoor gedaan?

Partners hebben in samenwerking met de gemeente jaarplannen opgesteld om uitvoering te geven aan de Lokale Educatieve Agenda 2019-2022. Er is ingezet op het bevorderen van een brede ontwikkeling bij kinderen (pilot breed naschools aanbod), het versterken van de aansluiting onderwijs-zorg (pilot en maatjesproject over casusregie en deskundigheidsbevordering), preventie en het voorkomen van schooluitval (huisbezoeken) en het bevorderen van gelijke kansen voor kinderen (onderzoek naar basisaanbod kinderopvang voor alle kinderen en naar warme overdracht van peuteropvang naar basisonderwijs). Door de coronacrisis is de uitvoering van de plannen vertraagd. Daarom loopt de uitvoering van de jaarplannen 2020 door tot de zomer van 2021. Tijdens de eerste lockdown heeft leerplicht het contact tussen scholen en leerlingen hersteld bij 32 leerlingen die voor scholen onbereikbaar waren. Hiervoor is leerplicht bij 22 leerlingen op deurbezoek geweest.

De uitvoering van het leerlingenvervoer is aangepast naar aanleiding van de corona-uitbraak. Vervoerders zijn conform VNG normen gecompenseerd voor niet gereden ritten tijdens de lockdown van het onderwijs. Na de eerste lockdown zijn de ritten hervat. Om social distancing mogelijk te maken zijn de vervoerstijden in samenspraak met onderwijs en de vervoerders aangepast en is de frequentie van de ritten verhoogd.

Corona is ook van invloed geweest op de uitvoering van volwasseneneducatie. De gemeente heeft hierover aan de subsidietafels gesprekken gevoerd met de partners. Het doel was de doelgroep zo goed mogelijk te blijven bedienen. Tijdens de eerste golf is er met name ingezet op het digivaardig maken van deelnemers zodat zij vanuit huis les konden volgen. Voor een deel van de groep bleek het noodzakelijk om fysiek bij elkaar te komen. De partners hebben in overleg met de gemeente een aanbod ontwikkeld voor digitale en fysieke vormen van lesgeven. 
Aan Subsidietafel FIT hebben de subsidiepartners onder leiding van de gemeente tevens een gezamenlijk uitvoeringsplan opgesteld voor 2021.

In het kader van de Wet educatie en beroepsonderwijs werk Leidschendam-Voorburg samen met de gemeenten uit de regio Zoetermeer. In 2020 is gestart met de ontwikkeling van het nieuwe regioplan Aanpak laaggeletterdheid voor de uitvoering van deze wet. De raad wordt in 2021 over dit regioplan geïnformeerd.

Speerpunt

Omschrijving

Status

Verbinding onderwijs - zorg

Versterken preventie en de effectiviteit van de jeugdhulp en passend onderwijs.

Voor- en vroegschoolse educatie (VVE)

Per augustus 2020 wordt het wettelijk verplichte vve-aanbod uitgebreid van 10 naar 16 uur per week voor kinderen van 2½ tot 4 jaar. Dit bevordert de gelijke kansen voor alle kinderen.

Toelichting per speerpunt

Verbinding onderwijs - zorg

Afgelopen jaar heeft voor de partijen aan de subsidietafel Opgroeien en Opvoeden voor een groot deel in het teken gestaan van aanpassingen in het aanbod van de activiteiten door de maatregelen vanwege corona. Met veel creativiteit en energie hebben de partners hun bestaande activiteiten zoveel mogelijk aangepast en nieuwe vormen bedacht om toch de benodigde ondersteuning te kunnen blijven bieden. Partners werkten hierin zeer nauw samen.  

Samen met Den Haag, Rijswijk en de beide samenwerkingsverbanden passend onderwijs is dit jaar gewerkt aan de ontwikkeling van onderwijsjeugdhulparrangementen voor het speciaal onderwijs. (minder begeleiders tegelijkertijd in de klas, betere aansluiting jeugdhulp en ondersteuning vanuit het onderwijs en snellere inzet van ondersteuning. Een innovatieve aanpak uit bestaande middelen.) Deze ontwikkeling is vertraagd doordat een van de partners inmiddels een ander standpunt heeft ingenomen. Hierdoor moeten de andere partijen de haalbaarheid in de nieuwe situatie onderzoeken. Een eerste uitsluitsel hierover wordt in het eerste kwartaal 2021 verwacht.

Voor- en vroegschoolse educatie (VVE)

De gemeente heeft na overleg met de aanbieders van voorschoolse educatie de Nadere regels subsidieverstrekking peuteropvang 2021 aangepast en subsidies verstrekt. Daardoor konden aanbieders op hun eigen wijze per 1-8-2020 de urenuitbreiding voor opvang van kwetsbare kinderen realiseren.

Verbonden partij(en)

Wat heeft het gekost?

Onderwijsbeleid en leerlingzaken

Primitieve
begroting
2020

Begrotings-
wijzigingen
2020

Begroting
na wijziging
2020

Realisatie
2020

Verschil
2020

Lasten

3.846

-20

3.826

3.728

98

Baten

1.604

94

1.698

1.742

44

Saldo van lasten en baten

-2.242

114

-2.128

-1.987

141

Bedragen x € 1.000

De lasten betreffen met name leerlingenvervoer, voor- en vroegschoolse educatie, instroomgroepen statushouders, laaggeletterdheid, brede school activiteiten, combinatiefunctionarissen onderwijs, leerplicht, de lokale educatieve agenda en schoolzwemmen.
De baten betreffen de rijksmiddelen ten behoeve van onderwijsachterstandenbeleid en leerplicht.

Deze pagina is gebouwd op 06/08/2021 07:47:42 met de export van 06/03/2021 21:20:39