Jaarstukken 2020
portal

6. Sociaal domein

6.72 Maatwerk dienstverlening 18-

Tot dit taakveld behoren vormen van jeugdhulp voor kinderen en jongeren tot 18 jaar die uitsluitend toegankelijk zijn met een toekenningsbeschikking (indicatie) van de gemeente of een verwijzing van een huisarts of specialist: ambulante begeleiding en dagbesteding, jeugd- en opvoedhulp, jeugd-GGZ, vervoer van en naar dagbesteding, persoonlijke verzorging en kortdurend verblijf. In sommige gevallen is sprake van verlengde jeugdhulp voor jongeren tussen de 18 en 23 jaar.

Wat hebben wij daarvoor gedaan?

De gemeente heeft de voorzieningen aan jeugdige inwoners (en hun ouders) met een ondersteuningsbehoefte gedurende de coronacrisis gecontinueerd. In totaal hebben rond de 2000 jeugdigen ondersteuning ontvangen vanuit de jeugdwet (dat betreft jeugdigen met Zorg in natura en pgb).
Tijdens de eerste lockdown constateerde we een terugloop in de aanmeldingen. Het totale aantal aanmeldingen in 2020 is echter vergelijkbaar aan eerdere jaren doordat bij het heropenen van de scholen juist weer meer aanmeldingen zijn ontvangen.
Daarnaast hebben we in samenwerking met de jeugdhulpaanbieders ervoor gezorgd dat de ondersteuning naar jeugdigen en hun ouders binnen de geldende maatregelen, voortgezet kon worden.
Ook is er extra ingezet op het in beeld krijgen van kinderen in problematische thuissituaties die bijvoorbeeld niet verschenen bij de (digitale) lessen.

Ondanks de coronacrisis kon samen met de jeugdhulpaanbieders aandacht besteed worden aan de inkoop en de implementatie van de nieuwe inkoop specialistische jeugdhulp.

Ook voor 2020 geldt dat de gemeente van het rijk onvoldoende middelen ontvangen heeft om de kosten voor jeugdhulp te dekken. Hierdoor is het actieplan grip op jeugd ingezet aan de hand van de 4 actielijnen:

  • Verschuiving van zware naar lichte hulp door middel van inzet praktijk ondersteuners jeugd (POH-jeugd) bij huisartsen.
  • Extra contractmanagement op de instellingen met de hoogste kosten.
  • Verbetering van administratieve processen (voor beheersing op in en uitstroom van cliënten en monitoring op de kosten en duur van het ingezette traject en check op voorliggende voorzieningen zoals passend onderwijs).
  • Voorkomen van stapelingskosten.

Van de 26 huisartsen hebben nu 20 een praktijk ondersteuner huisarts (POH)-jeugd. Resultaat van de inzet van de POH-jeugd is dat 30% minder jongeren doorverwezen wordt naar hoog specialistische jeugdhulp. Daarnaast is er sprake van een betere doorverwijzing waardoor jongeren eerder de juiste hulpverlening ontvangen.

Speerpunt

Omschrijving

Status

Resultaatgerichte jeugdhulp 2020-2024

Het resultaatgericht werken is een volgende stap in de transformatie van de jeugdhulp, waarbij op resultaten gestuurd gaat worden. Jeugdprofessionals en het gezin bepalen hierin samen de gewenste resultaten en oplossingen.

Continuïteit hulp 18-/18+

Er is een plan van aanpak om de continuïteit van hulp en zorg aan 18-jarigen te bevorderen. Dit plan van aanpak is gebaseerd op het onderzoek dat in 2019 is uitgevoerd naar de behoeften van de doelgroep en de hiaten in het aanbod.

Inzet POH Jeugd

Het toevoegen van specifieke expertise op het gebied van jeugd aan huisartsenpraktijken.

Toelichting per speerpunt

Resultaatgerichte jeugdhulp 2020-2024

Ter voorbereiding van de (1 jaar uitgestelde) inkoop van resultaatgerichte jeugdhulp is het eerste half jaar van 2020, samen met aanbieders via ontwikkeltafels gewerkt aan overeenstemming over: tarieven, privacy, toegang tot jeugdhulp, zakelijke afhandeling en resultaatsturing, rechtszekerheid en administratieve lasten. Daarnaast zijn op de ontwikkeltafels het werken met een bestedingsruimte en het richtinggevend kader samen met de aanbieders besproken. De input uit deze tafels is verwerkt in de inkoopdocumenten die op 1 juli gepubliceerd zijn. In november zijn de partijen gegund. Hierbij is voor elke aanbieder per gemeente de maximale bestedingsruimte vastgesteld. Uiterlijk 11 december konden de contracten ondertekend worden. Hiermee is het speerpunt uitgevoerd.

Continuïteit hulp 18-/18+

Het plan is opgeleverd. De uitvoering is gestart. Per 1 juli 2020 is een trekker woon-zorg vormen aangesteld die samen met de corporaties bekijkt hoe huisvesting voor jongeren die moeten uitstromen uit de jeugdzorg vormgegeven kan worden. Tegelijkertijd is een coördinator uitstroom aangesteld, om de uitstroom vanuit Schakenbosch te bevorderen. En daarnaast het bevorderen van een soepele overgang voor jongeren die in een jeugdhulptraject zitten en meerderjarig worden. Hierbij worden deze jongeren optimaal gefaciliteerd tijdens deze overgang en er slimme oplossingen bedacht binnen de domeinen, zoals onderwijs, werk, huisvesting, WMO en jeugd.

Inzet POH Jeugd

In begroting voor 2020 was de doelstelling opgenomen dat minimaal 18 van de 26 huisartsen een POH-jeugd hebben. Inmiddels hebben 20 huisartsen een POH-jeugd. Daarmee is de doelstelling voor 2020 ruim behaald.
In de monitoring zien we dat 30% minder doorverwezen wordt naar hoog specialistische GGZ hulp. Kanttekening is dat circa één derde van de doorverwijzingen plaatsvindt door huisartsen buiten Leidschendam-Voorburg. Er is een samenwerkingsovereenkomst met Zorgverzekeraar CZ opgesteld, waarbij CZ per 2021, 25% van de kosten van de POH-Jeugd op zich neemt.

Verbonden partij(en)

Servicebureau Jeugdhulp Haaglanden (voorheen H10 Inkoopbureau)

Doelstelling

Het servicebureau behartigt de belangen van de gemeenten op het terrein van uitvoering van inkooptaken binnen het sociaal domein, zoals gezamenlijke inkoop en het contracteren van Jeugdzorg.

Ontwikkelingen

Het Servicebureau heeft samen met de 10 gemeenten van regio Haaglanden in 2020 de inkoop van jeugdhulp 2021 begeleid en namens de gemeenten de contracten met de aanbieders voorbereid en afgesloten.

Wat heeft het gekost?

Maatwerk dienstverlening 18-

Primitieve
begroting
2020

Begrotings-
wijzigingen
2020

Begroting
na wijziging
2020

Realisatie
2020

Verschil
2020

Lasten

18.458

6.024

24.482

24.352

130

Baten

0

0

0

9

9

Saldo van lasten en baten

-18.458

-6.024

-24.482

-24.343

139

Bedragen x € 1.000

De lasten betreffen jeugdzorgkosten (in natura en PGB's). De jeugdhulp wordt grotendeels ingekocht door het regionaal Servicebureau Jeugdhulp Haaglanden.

Deze pagina is gebouwd op 06/08/2021 07:47:42 met de export van 06/03/2021 21:20:39