Jaarstukken 2020
portal

Paragrafen

Grondbeleid

Algemeen
De gemeente Leidschendam-Voorburg is bezig met de herontwikkeling van het gebied Klein Plaspoelpolder (KPP) dat is gelegen tussen het centrum van Leidschendam, de Oude Trambaan (Oosteinde), de J.D. Zocherstraat en De Vliet. De meeste kantoren en bedrijfsgebouwen zijn niet meer in gebruik en worden vervangen door woningbouw en is er ruimte voor kleinschalige bedrijvigheid zoals werken aan huis en daghoreca. Het gebied bestaat uit meerdere deellocaties waarvan drie locaties in eigendom van de gemeente zijn (grondverkoop).  Naast grondverkoop is er sprake van kostenverhaal op de locaties waar facilitair grondbeleid van toepassing is.

Facilitair grondbeleid: kostenverhaal
Voor de meest noordelijk gelegen deellocatie 1A, het voormalige terrein van Billiton is eind 2016 een anterieure overeenkomst gesloten met Schouten & De Jong Projectontwikkeling BV en BPD Ontwikkeling BV. Door het faillissement van Schouten Bouw zijn de bouwwerkzaamheden in de zomer 2019 geheel stil komen te liggen. Inmiddels is aannemer Niersman gestart met het afbouwen van de woningen. De eerste woningen zijn in juli 2020 opgeleverd. Verwachting is dat de laatste woningen in het eerste kwartaal 2021 gereed zijn.

De braakliggende strook naast het Speciaal Tribunaal voor Libanon (deellocatie 1b, Voorburgs Kwartier fase 2) is door het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) verkocht aan BPD. BPD gaat op dit perceel 14 grondgebonden woningen bouwen. Gemeente en BPD hebben op 15 juli 2020 de Koop- en Realisatieovereenkomst getekend. In deze overeenkomst zijn o.a. afspraken gemaakt over de taakverdeling en het kostenverhaal. BPD heeft aannemer Niersman gecontracteerd voor de bouw van de woningen. Voordat de bouw kan starten, moet er een omgevingsvergunning worden verleend. Deze vergunning heeft in de periode november - december 2020 ter inzage gelegen. Er zijn geen zienswijzen ontvangen. Voor de bouw moet het hoofdriool worden omgelegd dat nu nog onder het perceel 1b doorloopt. De werkzaamheden t.b.v. het riool vinden plaats in de periode februari - maart 2021.  Aannemer Niersman verwacht in april 2021 te kunnen starten met de bouw van de 14 woningen op deellocatie 1b.

Het derde gebied waar kostenverhaal dient plaats te vinden is deellocatie 3A. Het grote leegstaande kantoorgebouw Damsigt is sinds 2018 eigendom van Borghese Real Estate. Op 7 juli 2020 hebben de gemeente en Borghese een intentieovereenkomst gesloten om de haalbaarheid van de beoogde ontwikkeling op 3a te onderzoeken als ook een gezamenlijk onderzoek naar de mogelijkheden voor deellocatie 3b te starten. In juli 2020 is het ontwerp van 295 appartementen op deellocatie 3a gepresenteerd aan de omgeving tijdens een inloopbijeenkomst. Een omgevingsvergunning is door Borghese aangevraagd en is in behandeling. In 2021 wordt gewerkt aan een anterieure overeenkomst waarin nadere afspraken gemaakt worden over o.a. de verdeling van werkzaamheden tussen gemeente en Borghese, het inrekening brengen van de gemeentelijke plankosten en de kosten voor aanleg van openbare voorzieningen.

Op 1 augustus 2019 is Kingsbridge Investment B.V. eigenaar geworden van de Triadome locatie. De Triadome locatie is het perceel aan de Vliet met daarop het spiegelende kantoorgebouw waar Landal GreenParks lange tijd als huurder in heeft gezeten. In de Ontwikkelvisie Klein Plaspoelpolder is de locatie opgenomen als te ontwikkelen deellocatie. Op 10 februari 2020 is er een Intentieovereenkomst (IOK) gesloten met de initiatiefnemer. In deze overeenkomst is afgesproken dat er, onder regie van de gemeente, twee spelregelkaarten worden opgesteld: een spelregelkaart voor transformatie van het bestaande kantoor en een spelregelkaart voor sloop/nieuwbouw. De spelregelkaarten zijn op 8 september 2020 vastgesteld. In 2021 werkt de eigenaar aan een voorlopig ontwerp. Met de eigenaar wordt een overeenkomst gesloten waarin afspraken gemaakt worden over o.a. de taakverdeling en de kostenverhaalbijdrage. Voor de realisatie van het bouwplan moet het bestemmingsplan worden gewijzigd en een vergunningprocedure worden doorlopen.

Overige ontwikkelingen
Verder zijn in 2020 de gebouwen op de voormalige gemeentewerf en het Avalex terrein (deellocatie 3b) gesloopt en hebben er saneringswerkzaamheden plaatsgevonden op het voormalige Mebin-terrein (deellocatie 4).

Grondexploitatie
Resultaat
Het resultaat van de grondexploitatie bedraagt op basis van de 1e herziening 2021 € 3,75 miljoen positief op eindwaarde (31 december 2025).

Risicoprofiel
Op de grondexploitatie is een risicoanalyse uitgevoerd ter bepaling van het risicoprofiel. Het risicoprofiel is bepaald door middel van scenarioanalyses en berekend op circa € 1,8 miljoen.  

Deze pagina is gebouwd op 06/08/2021 07:47:42 met de export van 06/03/2021 21:20:39