Kinderen, jongeren, volwassenen, ouderen, mensen met een beperking, iedereen is onderdeel van onze samenleving en moet volwaardig mee kunnen doen. Als iemand daar ondersteuning bij nodig heeft, dan zorgen we samen met partners dat diegene ondersteuning krijgt. Juist in deze tijd met corona is er extra aandacht voor gezondheid en het tegengaan van sociale problemen.
Aandacht voor elkaar
Eenzaamheid is door de crisis groter geworden. Het was voor iedereen een ingewikkelde tijd, ook voor onze maatschappelijke partners. Zij konden niet meer al hun activiteiten uitvoeren voor de inwoners, maar gingen op creatieve manieren toch aan de slag, juist om ook eenzaamheid te bestrijden. De gemeente maakte met diverse partners afspraken over alternatieve vormen van ondersteuning. Denk aan belrondes en maaltijdverstrekking. Daarnaast ondernamen inwoners zelf ook vele initiatieven om eenzaamheid tegen te gaan. De gemeente hield een initiatievenspreekuur om inwoners op weg te helpen bij hun initiatieven. Ook is via de communicatiecampagne 'Aandacht voor elkaar' aandacht besteed aan de gevolgen van corona voor inwoners en de ondernomen initiatieven. Eind 2020 is een start gemaakt met het Actieplan Eenzaamheid.
Sport en gezondheid
Gezond leven, betekent ook voldoende bewegen. Juist ten tijde van corona is dit van groot belang. Daarnaast heeft sporten een groot sociaal aspect. De gemeente gaf veel prioriteit aan allerlei vormen van ondersteuning van sportverenigingen gedurende de crisis, zoals huurkwijtschelding en andere financiële ondersteuning. Grote sportevenementen zoals de Special Olympics 2020 zijn afgelast. Ook binnensporten lagen een deel van het jaar stil.
Binnen het programma JOGG gezonde jeugd, gezonde toekomst is ingezet op een gezonde leefstijl voor jongeren. Enkele activiteiten zijn door corona niet doorgegaan. Het herhaalonderzoek eetgedrag is begin van het jaar uitgevoerd. Ook ondertekende de gemeente de vijfjarige overeenkomst voor toetreding tot de JOGG-community. Er is een meerjarenplan opgesteld voor de periode 2020-2025, met de doelgroep 0 tot 19 jaar.
Voor- en vroegschoolse educatie (VVE)
De gemeente heeft na overleg met de aanbieders van voorschoolse educatie de ‘Nadere regels subsidieverstrekking peuteropvang 2021’ aangepast en subsidies verstrekt. Daardoor konden aanbieders op hun eigen wijze per 1 augustus 2020 de urenuitbreiding voor opvang van kwetsbare kinderen realiseren.
Onderwijshuisvesting en Integrale Kind Centra (IKC)
Om kinderen en tieners een goede start te geven zet de gemeente in op duurzame onderwijshuisvesting en ontwikkelt verschillende Integrale Kind Centra. In een IKC werken primaire onderwijs en kinderopvang onder één dak samen. Dit biedt kinderen rust en structuur en bevordert de doorlopende leerlijn. Er is in 2020 een nieuwe sporthal met drie gymlokalen opgeleverd aan de Marcellus Emantslaan in Voorburg. Dit is de nieuwe grote, flexibele en duurzame sporthal van middelbare scholen Gymnasium Novum en het Sint Maartenscollege. Ook is de nieuwbouw van IKC De Trampoline in gebruik genomen. Aan andere IKC's wordt nog gewerkt.
Hervorming bibliotheek
In januari 2020 kreeg de wethouder van de gemeenteraad de opdracht om de hervorming van de bibliotheek op een andere wijze vorm te geven. Daarom is een participatieplan opgesteld dat in juni 2020 met de raad is gedeeld. Van juni tot december is het grootschalige participatietraject uitgevoerd, waar zo’n 1000 inwoners hun bijdrage aan hebben geleverd. Deze input is verwerkt in scenario’s die in 2021 aan de raad zullen worden gepresenteerd.
Theaters
In 2020 is - ondanks Corona - met de theaters gewerkt aan een duurzaam plan voor de toekomst van de theaterfunctie in Leidschendam-Voorburg. In het raadsvoorstel, dat in samenwerking met Berenschot tot stand kwam, is een voorstel gedaan voor behoud van beide podia binnen de gemeente door intensieve samenwerking tussen beide theaters en een financiële basis middels een gemeentelijke subsidie voor beide organisaties.
Beschermd wonen en maatschappelijke opvang
Beschermd wonen en maatschappelijke opvang worden taken van de gemeente. De overgang was gepland voor 1 januari 2022, maar is uitgesteld naar 1 januari 2023. Vanaf dan komt er een nieuwe financiële verdeling over gemeenten. We lagen afgelopen jaar op schema met de regionale voorbereidingen op deze doordecentralisatie.
Verbinden van onderwijs en zorg
Een goede verbinding tussen onderwijs en zorg is belangrijk en kan ergere problematiek voorkomen. Met veel creativiteit en energie bedachten partners van de subsidietafel ‘Opvoeden en opgroeien’ het afgelopen jaar zoveel mogelijk vormen om de benodigde ondersteuning te blijven bieden ten tijde van de coronacrisis. Partners werken hierin nauwer samen dan voorheen.
Samen met Den Haag, Rijswijk en twee samenwerkingsverbanden ‘passend onderwijs’ is in dit jaar gewerkt aan de ontwikkeling van onderwijsjeugdhulparrangementen voor het speciaal onderwijs. Er zijn minder begeleiders tegelijkertijd in de klas, er is een betere aansluiting van jeugdhulp en ondersteuning vanuit het onderwijs en snellere inzet van ondersteuning. Op bestuurlijk niveau vinden gesprekken plaats over het verloop.
Laagdrempelige dagbesteding kwetsbare ouderen
Dagbesteding voor kwetsbare ouderen is belangrijk om eenzaamheid en isolement te voorkomen. Zeker in deze tijd ligt dat voor deze groep op de loer. Er is verdere invulling gegeven aan het plan van aanpak ontmoetingscentrum dementie en op onderdelen doorontwikkeld en op basis daarvan aanvullende acties en uitgezet. De voortgang is gemonitord op de subsidietafel Zelfredzame Inwoners.
Rondkomen met een laaginkomen
Elk kind dat in armoede opgroeit is er één te veel. Daarom doen we ons best om ouders aan het werk te krijgen. Consulenten werk en inkomen en accountmanagers van het werkgeversservicepunt begeleiden ouders met een uitkering zoveel als mogelijk naar werk. Daarnaast hebben we de minimaregelingen waar ze gebruik van kunnen maken, onder hun aandacht gebracht. In december 2020 ondersteunde de gemeente de sinterklaasactie Sintvoorieder1. Zo konden 735 kinderen Sinterklaas vieren met cadeautjes, die werden thuisgebracht.
Vroegtijdige aanpak betalingsachterstanden
In 2020 startten we met de pilot Vroeg Eropaf. In deze pilot benaderden we inwoners met een betaalachterstand voor eerste levensbehoeften (elektriciteit, water, huur en zorgverzekering) proactief en boden hen hulp aan. Ook na het begin van de crisis is hiermee doorgegaan via telefoon en coronaproof huisbezoeken. In 2020 zijn 72 inwoners geholpen met hun betaalproblemen om grotere financiële problemen zoveel mogelijk te voorkomen. Einde van het jaar hebben we een schuldhulpverleningsbeleid vastgesteld met speciale aandacht voor de effecten van corona. Er is ook gestart met de implementatie, zo is de Nederlandse Schuldhulproute geïmplementeerd en de pilot vroegsignalering omgezet in een structurele werkwijze.
Aantal uitkeringsgerechtigden
De coronacrisis heeft grote invloed op onder andere de arbeidsmarkt, de werkgelegenheid en de uitvoering van het re-integratie- en participatiebeleid gehad. Aan het begin van het jaar was het doel om het bijstandsbestand te laten dalen. Echter stroomden minder mensen uit en meer mensen in. Er zijn per saldo 44 mensen in november 2020 bijgekomen. In oktober is het definitieve BUIG-budget door het Rijk vastgesteld. Doordat in dit budget deels rekening is gehouden met de crisis, levert dit een voordeel op in de begroting.
Resultaatgerichte jeugdhulp 2020-2024
De gemeente is verantwoordelijk voor het bieden van goede betaalbare jeugdhulp. De gemeente werkte samen met jeugdhulporganisaties aan tarieven, resultaatsturing en de administratieve lasten. De gemeente vindt de vrije keus van de inwoner belangrijk en heeft daarom een divers palet aan aanbieders gecontracteerd. Om meer grip te hebben op de resultaten en kosten voor jeugdhulp is voor elke aanbieder per gemeente de maximale financiële bestedingsruimte vastgesteld.
Continuïteit hulp 18-/18+
Jongeren (18-/18+) die uit de jeugdhulp stromen, hebben huisvesting nodig. Daarom is in de zomer een trekker woon-zorgvormen aangesteld. Deze kijkt samen met woningcorporaties en hulpverleners naar wat de voorwaarden zijn om een goede woon-zorgvorm voor jongeren op te zetten en welke jongeren hiervoor in aanmerking komen. Ook is een coördinator uitstroom aangesteld, om de uitstroom vanuit jeugdinstelling Schakenbosch te begeleiden.
Inzet POH Jeugd
Van de 26 huisartsen hebben nu 20 huisartsen een praktijkondersteuner-jeugd (POH-J). Daarmee zijn we goed op weg om zoveel mogelijk huisartsen te laten werken met een POH-J. Hun inzet heeft effect. Uit de monitoring komt dat 30% minder jongeren doorverwezen wordt naar hoog specialistische ggz hulp. Daarnaast is er sprake van betere doorverwijzing. Dat wil zeggen dat jongeren eerder de juiste hulpverlening ontvangen.
Voorbereiding aanbesteding Jeugdzorg+ 2021
In Leidschendam-Voorburg staat een grote instelling voor gesloten jeugdzorg: JeugdzorgPlus Schakenbosch. Dat is de reden dat Leidschendam-Voorburg een grote rol heeft in de ambitie om jongeren minder lang en minder vaak in een gesloten instelling te plaatsen. Ter voorbereiding van de regionale aanbesteding hielpen we afgelopen jaar mee met het opstellen van een bovenregionale ambitie.
Tot slot
De uitbraak van COVID-19 heeft een enorme impact gehad op ons allemaal. De behaalde resultaten zijn te danken aan eenieder die veerkracht heeft getoond en een positieve bijdrage heeft geleverd. De gemeente kijkt terug op een historisch jaar, waar we met zijn allen, ondanks de crisis, het beste van hebben gemaakt.